top of page

HIJALURONSKI FILERI

Sve što ste oduvek želeli da znate o hijaluronskim filerima, a niste imali koga da pitate, niti gde da pročitate!
Ovde vas očekuje sve ono čega nema na drugim mestima i još malo filozofiranja na ovu temu.
U današnjem svetu brzog života, brze hrane i brze lepote, nije na odmet uzeti dnevno nekoliko minuta (a može i duže) za sebe, zastati, razmisliti, misliti, razmišljati ne samo o sebi nego i o drugim ljudima, o prirodi, o društvu, učiti o temama koje vas zanimaju, i sve ostalo što vam padne na pamet. 
A ukoliko ste jedna takva osoba, dobrodošli na ovaj blog!

Flower%20Beauty_edited.jpg
Početna strana: Willkommen
Početna strana: Blog2
  • Writer's pictureMara

Zlatna pravila za odabir filera - IV deo

Dobrodošli na post o pravilima prilikom odabira hijaluronskih filera.

Iako se čini da je ovo o čemu će biti reči logično, u praksi se dešavaju greške i previde se različite stvari. Zato se kao korisnik uključite i informišite o svemu.


Jedna od bitnih stvari kada birate filer jeste u kom stanju je proizvod došao do vas.
Da li je proizvod sterilan, zapakovan i zatvoren i prethodno nije bio upotrebljen?

Sterilisnost proizvoda je osnovni kriterium kada se radi o ubrizgavanju u ljudski organizam.

Sve što se ubrizgava u ljudski organizam mora da bude sterilno, a posebno biomaterijali poput hijalurona.

Hijaluronska kiselina tj. hijaluronan je po hemijskoj građi složeni šećer i podložan je stvaranju bakterijskih biofilmova. Ovo je veoma važno.

Način sterilizacije filera mora da bude napisan na proizvodu i uputstvu za upotrebu, kao i način čuvanja i skladištenja filera.

Gotovo po pravilu fileri se sterilišu vlažnom toplotom.

A čuvaju se na sobnoj temperaturi, u velikom broju slučajeva je navedeno od 2 do 25 stepeni Celzijusa.

To nas opet dovodi do sledeće stavke koje korisnik treba da bude svestan i da aktivno nadgleda.

Svaki filer u kutiji ima više nalepnica na kojima su odštampani:

datum proizvodnje, broj proizvoda, rok trajanja, a neki fileri imaju i jedinstveni bar kod.

To se zove prateća etiketa (traceability label) i prema EU pravilima za medicinske preparate, u kutiji moraju da budu prisutne ovakve nalepnice (jednu nalepnicu lekar lepi u pacijentov karton, a jednu u njegov medicinski pasoš, dodatne nalepnice mogu da se upotrebe prilikom različitih kliničkih studija).Postoje slučajevi u praksi gde se iz finansijskih razloga ili loše vremenske procene koriste proizvodi kojima je istekao rok. To međutim pacijent može da spreči i ne može da previdi, ukoliko traži da lekar zalepi nalepnicu u vašu svesku ili rokovnik ili medicinski pasoš (medicinski pasoš postaje popularan i u našoj zemlji, a ako ga nema pacijent može sam da vodi svoj medicinski dnevnik, beleži datume i lepi etikete u svesku nakon što je primio dermalne filere).

Dakle, pacijent koji zna ime svog filera i ima njegovu etiketu sa datumom proizvodnje i rokom trajanja štiti svoje zdravlje i svoj interes.Da li je proizvod zapakovan i zatvoren i prethodno nije bio upotrebljen?

Uverite se da ste kupili i primate zapakovan, zatvoren i prethodno neupotrebljen proizvod. Postoje i slučajevi u kojima se pacijentima ubrizgava već otvoren proizvod ili filer koji je neko vreme bio u frižideru.

Ovo je veoma opasno i nikada nemojte da pristanete na to bez obzira na koji način pokušavaju da vas ubede.

Na uputstvu za upotrebu filera je napisano i istaknuto da je

filer za jednokratnu upotrebu, da ako se jednom otvori (ako se polomi vrh šprica) ne sme da se čuva u frižideru ili na sobnoj temperaturi, da ne sme ponovo da se koristi i da ne sme da se opet steriliše (autoklavira) pa ponovo koristi.

Opasnost od bakterijske ili gljivične kontaminacije (zagađenja) ukoliko se filer ostavi pa se koristi kroz nekoliko dana ili nedelja uvek postoji i to jednostavno nije predviđen i propisan način upotrebe dermalnih filera.

Predviđen i u uputstvu za upotrebu propisan način je: špric sa filerom se otvori, pacijentu se ubrizga filer i zatim se igla i špric razdvoje (iglu lekar baca u specijalni kontejner za oštre predmete i igle), a prazan ili skoro prazan špric u otpad za autoklav.

Dakle, hijaluronski fileri su za jednokratnu upotrebu.


Neki brendovi već stavljaju na svoje veb stranice uputsvo za upotrebu u pdf formatu.

Ostali su još samo neželjeni efekti (ili nus pojave), i to je duga tema o kojoj će možete više pročitati ovde (nus pojave - I deo, nus pojave - II deo, nus pojave - III deo)

Ukratko, lekar će vas informisati o mogućin neželjenim efektima, upozoriti i objasniti vam postoperativni postupak. Pažljivo slušajte šta vam je rečeno i pridržavajte se datih lekarskih saveta i uputstava!


Na kraju još da kažemo - Čestitamo!

Pročitali ste poduži tekst i sada ste neka vrsta eksperta za ovu temu, ali ste pre svega naoružani brdom inoformacij i početnim znanjem o tome kako da se zaštitite od manipulacije.

A najvažnije od svega kako kao potrošač i pacijent da sačuvate svoje zdravlje i lepotu!

127 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


 KONTAKT (PRVE VRSTE)

Hvala na interesu za temu o hijaluronskim filerima!
Pišite nam o čemu želite dodatno da čitate, pošaljite komentare i sugestije.

Danke für's Absenden!

Početna strana: Kontakt
bottom of page