top of page

HIJALURONSKI FILERI

Sve što ste oduvek želeli da znate o hijaluronskim filerima, a niste imali koga da pitate, niti gde da pročitate!
Ovde vas očekuje sve ono čega nema na drugim mestima i još malo filozofiranja na ovu temu.
U današnjem svetu brzog života, brze hrane i brze lepote, nije na odmet uzeti dnevno nekoliko minuta (a može i duže) za sebe, zastati, razmisliti, misliti, razmišljati ne samo o sebi nego i o drugim ljudima, o prirodi, o društvu, učiti o temama koje vas zanimaju, i sve ostalo što vam padne na pamet. 
A ukoliko ste jedna takva osoba, dobrodošli na ovaj blog!

Flower%20Beauty_edited.jpg
Početna strana: Willkommen
Početna strana: Blog2
  • Writer's pictureMara

Nus pojave - I deo

Updated: May 16, 2020

Odličan filer ne uzrokuje nus pojave ili su one gotovo neprimetne.

Dobar filer ima nešto malo neželjenih efekata.

A ukoliko posle ubrizgavanja filera patite od jakih ili dugotrajnih neželjenih pojava, onda niste napravili dobar izbor.


Pre nego što pacijent dobije injekcije hijaluronskog dermalnog filera, lekar ga/je pregleda i uzima podatke (uradi lekarsku anamnezu), nakon čega sledi tretman.

Većina lekara traži još i potpis saglasnosti da je pacijent obavešten o tretmanu, proizvodu i mogućim neželjenim (nus) posledicama, a nekada traže i vaš potpis da mogu da skupljaju i dele medicinske podatke iz svoje prakse.

Važno je da vi kao pacijent razumete sve što vam je lekar objasnio!

Nemojte samo klimati glavom, pitajte šta god vam nije jasno.

Često medicinski radnici koriste veliki broj latinskih reči i izraza i imaju jedan specifičan rečnik koji nije toliko blizak čoveku koji nema svakodnevni dodir sa medicinom.

Prosto rečeno, deo ili skoro ništa od onoga što je lekar rekao niste razumeli.

Ovde možete da pročitate i obavestite se o dermalnim filerima, da prikupite informacije i postanete svesni uopštenih stvari oko filera s obzirom na to koliko su popularni.

Koje su moguće neželjene pojave i posledice (tzv. nuspojave) i kako ih na vreme prepoznati?

Neželjene pojave posle ubrizgavanja filera mogu da budu kratke i prolazne poput npr. crvenila i otekline, pa sve do veoma ozbiljnih zdravstvenih i medicinskih problema poput nekroze (raspadanja i truljenja tkiva i kože), slepila ili moždanog udara koji pod hitno moraju da se leče pod strogim lekarskim nadzorom.Neželjenih pojava posle ubrizgavanja filera su:

bol tokom injekcije,

bol nakon injekcije,

crvenilo,

oticanje,

edemi,

peckanje,

svrab,

upala,

infekcija,

noduli,

kvržice,

promena boje kože,

zakasnela pojava kvržica,

migracija filera,

nekroza (odumiranje tkiva),

problemi sa vidom,

slepilo,

emboliju pluća,

moždani udar (moždana embolija)


Ovo nije konačna lista jer sa iskustvom i širokom primenom dermalnih filera medicinsko znanje se širi i registruju se nove neželjene posledice.

Neželjene pojave mogu da budu kratkoročne, i nastaju kao reakcija organizma na strano telo tj. na ubrizgani filer i hijaluronsku kiselinu, a to su pre svega crvenilo, bol i oticanje koji nestanu za nekoliko sati ili par dana.

Međutim , ukoliko je situacija takva da nus pojave neće da nestanu, već se pogoršavaju i dodatno komplikuju, onda morate da se obratite lekaru.


Pregled mogućih neželjenih pojava (nus pojava) I deo.

Upalne reakcije

Upalna reakcija je mešavina:

crvenilo + oteklina (natečeni deo) + toplina + bolno mesto

Upalna reakcija može da se javi kao odgovor na prisustvo novog ubrizganog filera (jer kao što smo rekli to je ipak strano telo za naš organizam).

Sve dok se ne uspostavi homestaza tj. dok se organizam ne prilagodi na filer, upala može da traje.

Obično lekar prepiše za prvih 48 sati, doze ibuprofena (od 400 do 600 mg).

Ako reakcija traje duže od 48 sati, lekar pažljivo prati pacijenta, pa zavisno od uzroka sledi dalje lečenje.

Bakterijska infekcija ili gljivična infekcija

Rana od filera može da se inficira bakterijama ili gljivicama usled nehigijenskog rada ili nedovoljno očišćene površine kože pre ubrizgavanja filera.

Bakterije na koži kao i u našim crevima žive kao simbionti, pa ukoliko dospe ispod površine kože, mesto tretmana sa filerom može da se inficira. Svaki rani simptom infekcije mora biti obrađen vrlo pažljivo, i odmah se primenjuje lečenje sa prikladnim antibiotikom da ne bi došlo do daljeg širenja bakterijske ili glivične infekcije.

Infekcija se manifestuje kao upalna rana koja ne zarasta, te crvenilo, oteklina, toplina i bolno mesto ili kombinacija ovih simptoma, se nastavlja ili postaje sve gora.

Lekar uradi bris i napravi antibiogram (da utvrdi koji antibiotik će da deluje), pa pacijentu prepiše odgovarajuću terapiju.

U težim slučajevima, kada pacijent ne reaguje na propisanu terapiju, lekar može da izvadi isečak tkiva (naprai biopsiju) i pošalje ga na dalju analizu.

Problem nekada može da se iskomplikuje jer prilikom infekcije, bakterije zajedno sa hijaluronom grade tzv. biofilm tj. super kolonije koje se sastoje od debelih slojeva hijalurona i biomaterijala kroz koje antibiotik ne može da prodre. Povećana koncentracija atibiotika, kombinacije antibiotika, ubrizgavanje enzima za razgradnju filera (hijaluronidaze) ili hirurška intervencija mogu da budu primenjeni od strane lekara u zavisnoti od dijagnoze i lekarske procene.

Vaš lekar će izabrati prikladan način lečenja infekcije.


Noduli, kvrge i kvržice (eng. lumps):

Nodul je rast abnormalnog tkiva (nešto što ne bi trebalo da raste na tom mestu) i može da se pojavi tik ispod kože (gde može da se napipa) ili dublje u dermisu (gde ga pacijent oseća i napipa, ali se ne vidi). Simptomi su bolno mesto, tvrdo tkivo i moguća izbočina na koži (noduli se pojavljuju i na unutrašnjim organima i drugim mestima kao što su pluća, ali ovde je fokus na pojavi kao posledici ubrizgavanja dermalnih filera).

Nodul može da nastane tokom zarastanja povređenog tkiva, takvi noduli su keloidi gde novo tkivo preterano raste preko rane i formira ožiljak.

Nodul može da nastane i usled infekcije, to su na primer granulomi gde se formira skupina upaljneih ili inficiranih ćelija, Infekcija može da nastane usled autoimunskog odgovora na strano telo tj. usled reakcije na prisustvo filera.

Kvrge su sva područja nenormalno (abnormalno) podignute kože. tj. svaka izbočina na koži.

Kvrge ili grudvice mogu biti tvrde i krute, ili mekane i pokretne.

Jave se kao otekline posle povrede ili traume tj. ubrizgavanja filera ali nestanu same od sebe tokom narednih dana.

Međutim kvrge koje nastaju kao džepovi infekcije, su onda apscesi i čirevi.

Lekar utvđuje uzrok i tip kvrge i primenjuje terapiju ukoliko se za nekoliko dana ne smanje ili se ne povuku.

Nekada kvržice i noduli neće da nestanu sa vremenom i nastaju zbog ubrizgavanja filera previše blizu površini kože tj. zbog pogrešne primene filera ili zbog lošeg kvaliteta filera.

Veliki problem predstavlja zakasnela pojava kvrga i kvržica pod kožom koja može da se javi i posle nekoliko nedelja, meseci ili čak posle godinu dana nakon ubrizgavanja filera. To je zakasneli imunski odgovor organizma na prisutvo filera u koži. A za preciznim odgovorom na pitanje o ovoj pojavi još uvek se traga.


Ovo je kraj prvog dela o nus pojavama posle ubrizgavanja filera.

109 views0 comments

Recent Posts

See All

Commentaires


 KONTAKT (PRVE VRSTE)

Hvala na interesu za temu o hijaluronskim filerima!
Pišite nam o čemu želite dodatno da čitate, pošaljite komentare i sugestije.

Danke für's Absenden!

Početna strana: Kontakt
bottom of page