top of page

HIJALURONSKI FILERI

Sve što ste oduvek želeli da znate o hijaluronskim filerima, a niste imali koga da pitate, niti gde da pročitate!
Ovde vas očekuje sve ono čega nema na drugim mestima i još malo filozofiranja na ovu temu.
U današnjem svetu brzog života, brze hrane i brze lepote, nije na odmet uzeti dnevno nekoliko minuta (a može i duže) za sebe, zastati, razmisliti, misliti, razmišljati ne samo o sebi nego i o drugim ljudima, o prirodi, o društvu, učiti o temama koje vas zanimaju, i sve ostalo što vam padne na pamet. 
A ukoliko ste jedna takva osoba, dobrodošli na ovaj blog!

Flower%20Beauty_edited.jpg
Početna strana: Willkommen
Početna strana: Blog2
  • Writer's pictureMara

Vrste hijalurona - kratki pregled

Dobar dan,


u ovom tekstu sledi kratki pregled vrsta hijalurona (ne samo u filerima, nego uopšteno) i opis njihovog učinka i dejstva u koži.Kao što većina korisnika zna, hijaluronska kiselina ili hijaluronan je složeni šećer (polisaharid) tzv. glikozaminoglikan. Ali, u zavisnoti od svoje veličine (veličine molekula) i broja ponovljenih osnovnih (prostih) jedinica u lancu - može biti od svega nekoliko jedinica pa do hiljade i hiljade ponovljenih.

A to znači, da može biti od relativno malog pa do ogromnog organskog molekula složenog šećera. I to se može izrazizi u Daltonima (Da), jedinicama mase.


Hijaluron se deli u tri grupe (prema svojoj molekularnoj masi - Mw):

  1. kratki molekuli - mala Mw

  2. srednji - srednja Mw i

  3. veliki molekuli - velika Mw.

Granice se često menjaju i opet definišu, pa ovde ne navodimo konkretne Da.

U filerima se koriste hijaluronski molekuli izuzetno velike mase >800 KDa ili > 1000 KDa.

Tako je u većini dermalnih filera. Neki fileri su dodatno još i kroslinkovani (tj. dugi molekuli hijalurona su dodatno i međusobno povezni).


Hijaluron male Mw prolazi korz dermis i ulazi u kožu, i teoretski može da prođe u dublje delove. Diskutabilno je do koje dubine, i tu ima različitih podataka zavisno od veliečine molekula. Zato se ova vrsta hijalurona koristi u kozmetičkim proizvodima za podmlađivanje i u mezoterapiji.


Ali srednji i veliki molekuli hijalurona ne mogu da difuzijom prođu kroz kožu, i kada se nanesu stvaraju sloj tj. ostaju na njenoj površini. Osećaj je kao kada premažete belance, pore izgledaju smanjeno, na pipanje koža deluje glatko, ali ostaje osećaj zategnutosti na površini. To je zato što hijalronan jeste na površini kože i tu će ostati dok se ne umijete, jer ne može (osim ako se ne ubrizga kao dermalni filer) nigde drugo da ode.Obratite pažnju da li je napomenuto koja vrta hijalurona se nalazi u proizvodima koje koristite i kupujete, da biste predvideli efekat.
67 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


 KONTAKT (PRVE VRSTE)

Hvala na interesu za temu o hijaluronskim filerima!
Pišite nam o čemu želite dodatno da čitate, pošaljite komentare i sugestije.

Danke für's Absenden!

Početna strana: Kontakt
bottom of page