top of page

HIJALURONSKI FILERI

Sve što ste oduvek želeli da znate o hijaluronskim filerima, a niste imali koga da pitate, niti gde da pročitate!
Ovde vas očekuje sve ono čega nema na drugim mestima i još malo filozofiranja na ovu temu.
U današnjem svetu brzog života, brze hrane i brze lepote, nije na odmet uzeti dnevno nekoliko minuta (a može i duže) za sebe, zastati, razmisliti, misliti, razmišljati ne samo o sebi nego i o drugim ljudima, o prirodi, o društvu, učiti o temama koje vas zanimaju, i sve ostalo što vam padne na pamet. 
A ukoliko ste jedna takva osoba, dobrodošli na ovaj blog!

Flower%20Beauty_edited.jpg
Početna strana: Willkommen
Početna strana: Blog2
  • Writer's pictureMara

Nus pojave - III deoDakle, u ovom delu (pre nego što nastavimo) možemo da napravimo jedan kratak pregled i klasifikaciju nus pojava.

Nus pojave mogu dakle da se svrstaju u dve grupacije:

u prvu spadaju nus pojave prouzrokovane pogrešnom primenom, nestručnom upotrebom ili nekom drugom greškom injektatora tj. osobe koja vam je ubrizgala filer;

u drugu grupu spadaju nus pojave uzrokovane samim filerom, njegovim sastavom ili nedovoljnim kvalitetom.

Klasifikovati i razumeti uzrok nus pojave uopšte nije lako i za to postoje razrađeni načini, pogotovo ukoliko je došlo do ozbiljnih medicinskih posledica po pacijenta.

Postoji i grupa nus pojava, koja je opšte prihvaćena kao deo ubrizgavanja hijalurona, a to je bol, otok, crvenilo, nekada i svrab u prvih nekoliko sati i dana. Koliko dugo ovi mali neugodni nus efekti mogu ili je dozvoljeno da traju je pod znakom pitanja i zavisi koga pitate. U idealnom slučaju ne bi trebalo da ih bude, ali to je veoma retko zbog same hemijske prirode hijalurona, pa ljudi u različitom stepenu i različito vreme pate posle ubrizgavanja filera.

Alergijske reakcije na samu hijaluronsku kiselinu su moguće, ali nisu toliko učestale od kada je hijaluron ustvari ljudskog porekla (umesto životinjskog kako je to nekada bio slučaj).

Međutim, pored samog hijalurona u fileru se mogu nalaziti i druge supstance koje mogu da izazovu iritaciju i alergiju, a to su supstance kroslinkeri, teški metali, ostaci bakterija i ostale sustance koje se koriste u biotehnološkom lancu proizvodnje filera, dok on ne bude sterilisan i upakovan u špric.Ukoliko je hijaluronski filer sa lidokainom, onda je moguća i alergijska reakcija na sam lokalni anestetik tj. lidokain.


Alergijska reakcija na lidokain Znaci alergijske reakcije prilikom primene lidokaina uključuju sledeće simptome:

žmarci i trzavice

otežano disanje

oticanje lica, usana, jezika ili grla,

zatim dalje : • osećaj anksioznosti, nesigurnosti, vrtoglavice, nemira, ili depresivnosti • pospanost, povraćanje, zujanje u ušima, zamagljen vid • konfuzija, žmarci, konvulzije (grčevi) • ubrzan rad srca, ubrzano disanje, osećaj ,,toplo-hladno" • slabo ili plitko disanje, usporen rad srca, slab puls • slabost • pojava blage modrice, crvenila, svraba ili oticanja na mestu gde je ubrizgan lek • blaga vrtoglavica • mučnina • ukočenost na mestima gde je primenjen.Iako se primenjuju za povećanje volumena lica i usana i smanjena bora tj. u estetskoj medicini, hijaluronski dermalni fileri su medicinske sprave III kategorije jer u njihovoj primeni postoji zdravstveni rizik i moraju se poštovati propisane medicinske procedure.

43 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


 KONTAKT (PRVE VRSTE)

Hvala na interesu za temu o hijaluronskim filerima!
Pišite nam o čemu želite dodatno da čitate, pošaljite komentare i sugestije.

Danke für's Absenden!

Početna strana: Kontakt
bottom of page