top of page

HIJALURONSKI FILERI

Sve što ste oduvek želeli da znate o hijaluronskim filerima, a niste imali koga da pitate, niti gde da pročitate!
Ovde vas očekuje sve ono čega nema na drugim mestima i još malo filozofiranja na ovu temu.
U današnjem svetu brzog života, brze hrane i brze lepote, nije na odmet uzeti dnevno nekoliko minuta (a može i duže) za sebe, zastati, razmisliti, misliti, razmišljati ne samo o sebi nego i o drugim ljudima, o prirodi, o društvu, učiti o temama koje vas zanimaju, i sve ostalo što vam padne na pamet. 
A ukoliko ste jedna takva osoba, dobrodošli na ovaj blog!

Flower%20Beauty_edited.jpg
Početna strana: Willkommen
Početna strana: Blog2
  • Writer's pictureMara

Nus pojave - II deo

Updated: May 30, 2020

Odličan filer ne uzrokuje nus pojave ili su one gotovo neprimetne.

Dobar filer ima nešto malo neželjenih efekata.

A ukoliko posle ubrizgavanja filera patite od jakih ili dugotrajnih neželjenih pojava, onda niste napravili dobar izbor.
A sada nastavljamo sa pisanjem o mogućim nus pojavama posle ubrizgavanja hijaluronskih dermalnih filera.


Tindalov efekat

To je moguća promena boje kože i plavkasta diskoloracija.

Uzrok je položaj filera koji je previše blizu površini kože, tako da sve izgleda kao blaga modrica. Sa rastvaranjem i biodegradacijom filera, vremenom nestaje. Pored dobrog filera potreban je i dobar lekar sa iskustvom u ovoj oblasti.


Lokalno krvarenje i/ili pojava hematoma u ubrizganog oblasti.

Lokalno krvarenje ili pojava hematoma na mestu injekcije može da se javi posle tretmana, a povlači se za nekoliko dana. Zbog velikog broja krvnih sudova i prokrvljenosti tkiva, prilikom davanje injekcije filera nije lako izbeći svaki kapilar, tako da pojava hematoma nije retka.

Bitno je imati na umu da posebno kod pacijenata koji su pod tretmanom sa antikoagulantima ili su skloni stvaranju krvnih ugrušaka, ubrizgavanje hijaluronskih filera je kontraindikacija (kod ovih pacijenata hijaluronski fileri ne smeju da se ubrizgavaju).

Migracija filera

Migracija filera je pomeranje filera sa mesta ubrizgavanja i može da se javi usled neadekvatne lekarske tehnike ili nekvalitetnog proizvoda. Ovo se najčešće manifestuje kao spuštene kesice kože na pacijentovom licu ili kao iskrivljene usne. Umesto da prilegne na kost i tkivo, dobro se integriše sa okolnim tkivom i sa njim da ,,umesi``, filer ,,iscuri´´ na drugo obližnje mesto gde se nakupi.

Pomeranje filera je i estetski problem i zahteva korekciju.Nekroza tkiva

Nekroza je naziv za raspadanje i truljenje živog tkiva. To je stanje opasno po život i veoma ozbiljno i odmah su neophodni lekarski nadzor i tretman.

Nekroza može da se javi kao posljedica vaskularnog kompromisa tj. zapušenja arterije ili vene tokom injekcije filera. To može da bude zbog kompresije zida arterije ili vene usled ubrizganog filera, zatim začepljenja samim hijaluronom ili zbog fizičke povrede krvnih žila špricom ili kanulom.

Ukoliko tkivo iz bilo kod mehaničkog razloga ili zbog prisutva filera izgubi normalan dotok i odtok krvi putem arterija i vena, dolazi do nekroze.

Situacija može dodatno da se zakoplikuje zbog prisutva bakterija na površini kože

npr. Staphylococcus aureus je endogen (normalno prisutan) ni površinu kože, koje dodatno inficiraju ranu i izazivaju infekciju.

Ovo je najgori mogući scenario i neophodan je pod hitan lekarski nadzor i tretman koji podrazumeva da se opet uspostavi dotok i odtok krvi i da se otkloni infekcija.

U slučaju infekcije i nekroze, može da se odredi antibiogram kako bi se našao uzročnik i njegova reakcija na antibiotike.

Simptomi nekroze slični su simptomima šindre. Simptomi se javljaju na gustoj površini

krvnih sudova oko mesta ubrizgavanja filera i uključuju:

  • vidljive crvene mrlje ili papule (bubljice) u ranoj fazi.

  • čirevi ili pustule pojavljuju se u srednjoj fazi

  • boja kože menja se od bele do crvene ponovno u belu.

Prvi simptomi nekroze kože, su ukočenost anatomskog mesta i nedostatak osetljivosti.

Nakon toga pojavljuje se bledilo zahvaćene kože (površina postaje bela), pa onda plava i, na kraju, crno sa zelenom bojom.


Pravilno upravljanje ranama od strane vašeg lekara bitno je nakon ocene sklonosti za nastanak nekroze. Područje nekroze može se obnoviti i povratiti u normalno stanje s više od 95% okluzivnog dela.

Da bi se izbegla infekcija na mestu nekroze, ili sekundarne za njega, lekari daju antibiotike kao što su izoksazolilpenicilin, ciprofloksacin, ili u slučaju da je pacijent alergičan na penicilin, klindamicin kao oralni lek.

Lekar može da se odluči i da napravi bris nosne kože kao bakteriologički test. ukoliko je nos ili okolno tkivo zahvaćeno nekrozom.

Za pacijenta je pojava nekroze jedna od najgorih mogućih vesti i neophodno je hitno i kompetentno lečenje, da bi se nekroza zaustavila i tkivo oporavilo.Oštecenje i/ili gubitak vida usled zapušenja krvnih sudova koji snabdevaju oko

Oštecenje vida usled zapušenja krvnih sudova koji snabdevaju oko je veoma opasno i veliki problem ukoliko dođe do ubrizgavanja dermalnog filera u krvotok koji je povezan sa okom npr. u arteriju koja dovodi krv do oka ili venu koja odvodi krv iz oka, ili usled ubrizgavanja prevelike količine hijaluronskog materijala koji sa spoljašnje strane pritiska i oštećuje krvne sudove oko očiju. Ukoliko je ovo slučaj, simptomi se javljaju veoma brzo i veoma su opasni, pa ako se odmah ne reaguje može doći i do trajnog ostećenja vida. U ovakvim slučajevima javlja se zamagljen vid, gubitak vida, vrtoglavica, povraćanje, bol u oku, i dolazi do trajnog oštećenja vida i slepila. Lekar reaguje po hitnom postupku tako što pokušava za otčepi krvne sudove, nekom od metoga kao što su pritiskanje, ubrizgavanje enzima hijaluronidase ili nešto treće, i sledi bolničko lečenje i praćenje stanja pacijenta. Na žalost, ubrizgavanje filera oko očiju, u predelu glabele (između obrva), u slepoočnice ili u predelu čela tj. na mestima kuda prolaze glavne arterije i vene povezane sa okom nije zvanično dato kao indikacija za većinu dermalnih filera. Upravo zbog opisanog problema. Ukoliko neki proizvođač za svoj filer navede kao indikaciju deo lica sa bogatom inervacijom i krvnim sudovima uz tvrnju o bezbednosti, a lekar se iz komercijalnih razloga odluči da takve zahvate vrši, onda pacijent treba i mora da bude svestan mogućih posledica takvog zahvata (i sam da nađe dokaze za takve tvrnje).

Površinski tretman kože u ovim oblastima u vidu mesoterapije nosi manji rizik.

Embolija

Embolija je akutna opstrukcija ili „začepljenje" arterije embolusom (na grčkom embolus znači „čep"), a „čep" je u ovom slučaju hijaluronski filer koji je dospeo ili ,,procureo´´ u krvotok.

U literaturi je opisano nekoliko slučajeva plućne embolije i moždanog udara (moždane embolije) kao posledice ubrizgavanja dermalnih filera. Dakle, u praksi prilikom ubrizgvanju filera može da dođe do ovako dramatične situacijje. Treba imati na umu da poređeno sa brojem miliona korisnika godišnje to je veoma nizak procenat.

Alergijska reakcija na hijaluron

Pacijent može da bude alergičan na hijaluron tj. dermalni filer kao što može da bude alergican na bilo koji lek ili vrstu hrane. Ukoliko postoji bilo koji znak alergijske reakcije lekar odmah prestaje sa tretmanom i tretira simptome alergije.

Pre pojave nove generacije dermalnih filera (proizvedene biofermentacijom), hijaluron se hemijskim procesom (ektrakcijom) izvlačio iz krestica živine i zbog životinjskom porekla molekula alergije su bile znatno češće. Neki fileri i danas se tako proizvode, a sam način proizvodnje je naveden na uputstvu za upotrebu.

Alergijska reakcija može da bude prouzrokovana i alergijom na lidokain, lokalni anestetik koji je umešan u filer sa udelom od 0,3% ili neki drugi molekul koji jeprisutan u fileru, ako se radi o filerima koji imaju dodatne hemijkse dodatke. A informacije o tome možete da pročitate na kutiji ili na uputstvu za upotrebu filera, kao kompoziju filera.

133 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


 KONTAKT (PRVE VRSTE)

Hvala na interesu za temu o hijaluronskim filerima!
Pišite nam o čemu želite dodatno da čitate, pošaljite komentare i sugestije.

Danke für's Absenden!

Početna strana: Kontakt
bottom of page