top of page

HIJALURONSKI FILERI

Sve što ste oduvek želeli da znate o hijaluronskim filerima, a niste imali koga da pitate, niti gde da pročitate!
Ovde vas očekuje sve ono čega nema na drugim mestima i još malo filozofiranja na ovu temu.
U današnjem svetu brzog života, brze hrane i brze lepote, nije na odmet uzeti dnevno nekoliko minuta (a može i duže) za sebe, zastati, razmisliti, misliti, razmišljati ne samo o sebi nego i o drugim ljudima, o prirodi, o društvu, učiti o temama koje vas zanimaju, i sve ostalo što vam padne na pamet. 
A ukoliko ste jedna takva osoba, dobrodošli na ovaj blog!

Flower%20Beauty_edited.jpg
Početna strana: Willkommen
Početna strana: Blog2
  • Writer's pictureMara

Zlatna pravila za odabir filera - III deo

Ovo je sledeći važan deo sa kojim direktno nastavljamo.

Ukoliko ste propustili uvod, možete ga naći na prvom i drugom blogu.


Koliko je dozvoljeno prisustvo endotoksina (lipopolisaharida ili antigena O) u dermalnom fileru?

Dozvoljeno prisustvo endotoksina prema trenutno važećoj evropskoj farmakopeji European Pharmacopoeia-i (Ph. Eu.) koju prati i naša zemlja je od 2018. godine nula.

To znači da ne sme da bude nikakvih (tragova ili ostataka) endotoksina u fileru.

Ukoliko je i navedeno kolika je koncentracija endotoksina obratite pažnju da li je napisano za ceo proizvod ili za npr. za jedan mililitar (1 cc) hijalurona.

Proizvođaci se često koriste vizuelnim trikovima u kome navedu koncentraciju endotoksina po mililitru, a prodaju špric od dva ili tri mililitra (što znači da endotoksina ima dvaput ili triput više u celom proizvodu). Ovaj trik se često odnosi i na kroslinkere i na sam hijaluron.

Ukoliko planirate upotrebu više od jednog šprica na licu, onda obratite pažnju na ovakve detalje.

Ali, opet da navedemo da endotoksini u dermalnim filerima u EU više nisu dozvoljeni, pa ukoliko ste naišli na drugačiju informaciju, uverite se da koristite originalni proizvod, a ne njegovu kopiju ili proizvod koji nema važeću CE oznaku.


Sledeća stavka kod bezbednosti filera jeste prisustvo teških metala.
Da li u fileru ima prisustvo teških metala?

U fileru ne sme da bude nikakvih teških metala!

Toksičnost i bolesti koje izazivaju teški metali u hrani, farbama, igračkama itd. su opšte poznati. Ono što je važno znati jeste da teški metali mogu da se nađu i u dermalnom fileru, i to zbog načina proizvodnje i lanca distribucije.

Krajnji proizvođač po ovom pitanju mora da kontroliše svoj proizvod, a nekada i društva za zaštitu proizvođača testiraju dermalne filere različitih brendova i objave svoje rezultate.

Informacija o odsustvu teških metala bi trebala da se nalazi napisana na uputstvu za upotrebu.

Međutim, to trenutno nije zakonski obavezno (iako su proizvođači obavezni da ove testove izvrše i daju na uvid pre nego što proizvod izađe na tržište).


Teški metali su veoma štetni po zdravlje i medicinski proizvod treba da sadrži potvrdu o njihovom odsustvu.

Uvek imajte na umu da hijaluronski fileri nisu kozmetički proizvod, već implanti i medicinske sprave, koje se ubrizgavaju pod kožu i u vezivno tkivo, a sama hijaluronska kiselina prilikom razgradnje prolazi kroz limfni sistem drenaže, pa kasnije kroz jetru i kroz bubrege.


Problem može da nastane i zbog toga što neki proizvođaci hijaluronskih filera nisu uvek i proizvođaci početne supstance tj. praha hijaluronske kiseline koji služi za pripremu rastvora i proizvodnju gela iz filera, a nisu ni proizvođači drugih hemikalija koje se upotrebljavaju. Oni naručuju potrebne hemikalije i supstance od drugih kompanija.

U početnom prahu ili puderu hijaluronske kiseline, ukoliko nije izvršeno testiranje i provera može da bude sve i svašta uključujući i teške metale.


Znači, kontrola proizvoda zahteva postojanje deklaracije o odustvu teških metala kao što su živa, olovo, nikl, titanijum, mangan, gvožđe, kobalt, bakar, cink, arsen, molibden, srebro, kadmium, zlato, talijum, bizmut i drugi koji mogu da uzrokuju direktno oštećenje tkiva.

Ovo će verovatno tokom sledećih godina morati da se vidno istake na proizvodu.

O ovome se brine proizvođač filera, ali ukoliko je došlo do propusta po ovom pitanju, korisnik je u velikom problemu.

Zato je bitno imati na umu, pa da korisnik onda može za sebe da izabere najbolju varijantu, dakle filer bez endotoksina i bez teških metala.71 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


 KONTAKT (PRVE VRSTE)

Hvala na interesu za temu o hijaluronskim filerima!
Pišite nam o čemu želite dodatno da čitate, pošaljite komentare i sugestije.

Danke für's Absenden!

Početna strana: Kontakt
bottom of page