top of page

HIJALURONSKI FILERI

Sve što ste oduvek želeli da znate o hijaluronskim filerima, a niste imali koga da pitate, niti gde da pročitate!
Ovde vas očekuje sve ono čega nema na drugim mestima i još malo filozofiranja na ovu temu.
U današnjem svetu brzog života, brze hrane i brze lepote, nije na odmet uzeti dnevno nekoliko minuta (a može i duže) za sebe, zastati, razmisliti, misliti, razmišljati ne samo o sebi nego i o drugim ljudima, o prirodi, o društvu, učiti o temama koje vas zanimaju, i sve ostalo što vam padne na pamet. 
A ukoliko ste jedna takva osoba, dobrodošli na ovaj blog!

Flower%20Beauty_edited.jpg
Početna strana: Willkommen
Početna strana: Blog2
  • Writer's pictureMara

Visko-eleastičnost filera – Šta je to?

Dobrodošli!


U žargonu se hijaluronski fileri često opisuju i reklamiraju kao visko-eleastični fileri.

Vi npr. dođete kod lekara, a on vam saopšti koliko ste srećni što postoji najnoviji visko-eleastični filer koji će sad i da vam ušprica (došli ste u pravi čas!).Dakle visko-elastičnost filera...odakle da počnemo?

Hijaluronski filer ima jednu fizičkohemijsku osobinu, a evo i kratkog objašnjenja o osobini hijaluronana koja se zove visko-elastičnost.

Na primer, poznajući visko-elastičnost filera lekar i korisnik mogu bolje da procene učinak filera, i šta da očekuju.


Ubrizgani filer sa jedne strane treba što je moguće bolje da se pozicionira na mestu ubrizgavanja (tako da nema migracije ni curenja) i da što bolje poprimi željeni trodimenzionalni oblik prilikom popunjavanja bora i dodavanje volumena licu ili usnama.


Sa druge strane ubrizgani filer ne sme da bude tvrd nego da poseduje mekoću okolnog tkiva u koje je ubrizgan i da se sa njim sjedini (kako si se izbegla tvrdoća na mestu ubrizgavanja, stvaranje nodula, gromuljica, različine imunske reakcije itd.). Dakle, filer bi trebalo da se uklopi što bolje u okolno tkivo.

Pronaći zlatnu sredinu između ove dve osobine je malo teže nego što se čini na prvi pogled.U idealnom slučaju gel bi trebalo da bude dovoljno viskozan da bi se lako ubrizgavao i širio na zadatom mestu, a opet i dovoljno elastičan da bi mogao da se izradi u željeni oblik i zadrži u njemu na mestu ubrizgavanja.

Prva stvar koja asocira na viskoznost je ponašanje meda, a asocijacija za elastičnost je guma koja se vraća u prethodni oblik.

Viskoznost i elastičnost su reološka svojstva i mogu se eksperimentalno izmeriti za svaki hijaluronski filer primenom reoloških metoda (o ovome sledci poseban blog).

A zatim i predstaviti kao viskoelastični modus (G*).

Znači, visko-elastičnost se može izmeriti za svaki dermalni filera i predstaviti brojevima, a onda i uporediti za različite filere.


Kada se radi sa hijaluronskim filerima i kada se oni ubrizgavaju u lice, onda filer poseduje i viskoznost i elastičnost, tj. visko-eleastičanost G=√(sqrG´ + sqrG´´).

Pošto se radi o gelu (nije u pitanju tečnos niti čvrst materijal) ova osobina se može samo eksperimetalno izmeriti (a ne i matematički izračunati) i to prilikom primene različitih vrsta pritiska na gel na aparatu zvanom reometar.

Dakle, filer poseduje viskoznost. To je najlakše zamisliti kada ga poredimo sa medom.

Ali filer poseduje i elastičnost, a to je najlakše zamisliti kada uporedimo sa gumom.

I poseduje obe osobine u vidu visko-elastičnosti.Svaki hijaluronski filer ima specifičnu visko-elastičnost koja zavisi od njegove koncentracije, korslinkovanja i tehnologije proizvodnje.

I za svaki brend i za svaki filer sa različitom koncentracijom ova osobina će biti različita i specifična.

Eksperimentalnim merenjem se određuje tačna visko-elastičnost filera, dok lekari tokom svog rada sa tim filerom skupljaju i prenose svoja klinička iskustva i znanja, i učinak filera. Onda na kraju sledi zaključak o efikasnosti filera.

Ukoliko je poznata visko-elastičnost filera, lekari sa iskustvom formiraju određenu sliku o njegovom učinku. Ali sve dok to i ne potvrde u praksi ovo ostaje samo u teoretskom domenu.


Dakle, kada pored merenja visko-elastičnosti filera potrebno je i iskustvo iz kliničke primene i reč lekara i pacijenta pre donošenja zaključka o njegovom učinku.

Ali poznavanje visko-elastičnih osobina daje odličan početi uvid.Ono na šta treba obratiti pažnju je kako su predstavljeni izmereni rezultati.

Visko-ealstičnost hijaluronskih filera je kompleksna stvar i meri se prilimenom različitih vrsta pritisaka na gel.

Često proizvođači filera odluče (kako i zašto ostaje nepoznato) da prikažu i reklamiraju elastični i viskozni modus (ili ukupni visko-elastični modus) na samo jednoj izmerenoj frekvenciji. I na taj način se gubi uvid u ovu osobinu filera, a ne mogu se ni međusobno uporediti. Zato obratiti pažnju na ovaj mali trik kada se radi o visko-elastičnosti.

33 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


 KONTAKT (PRVE VRSTE)

Hvala na interesu za temu o hijaluronskim filerima!
Pišite nam o čemu želite dodatno da čitate, pošaljite komentare i sugestije.

Danke für's Absenden!

Početna strana: Kontakt
bottom of page