top of page

HIJALURONSKI FILERI

Sve što ste oduvek želeli da znate o hijaluronskim filerima, a niste imali koga da pitate, niti gde da pročitate!
Ovde vas očekuje sve ono čega nema na drugim mestima i još malo filozofiranja na ovu temu.
U današnjem svetu brzog života, brze hrane i brze lepote, nije na odmet uzeti dnevno nekoliko minuta (a može i duže) za sebe, zastati, razmisliti, misliti, razmišljati ne samo o sebi nego i o drugim ljudima, o prirodi, o društvu, učiti o temama koje vas zanimaju, i sve ostalo što vam padne na pamet. 
A ukoliko ste jedna takva osoba, dobrodošli na ovaj blog!

Flower%20Beauty_edited.jpg
Početna strana: Willkommen
Početna strana: Blog2
  • Writer's pictureMara

Lidokainski fileri....hijaluron sa malo lokalnog anestetika


U ovom postu ćemo da objasnimo šta je lidokain i zašto se dodaje u filere.

Kada čujete reklamu ili se povede priča o ovoj temi, nije na odmet znati sledeće stvari.


Lidokain je jedan od lokalnih anestetika koji sprečava osećaj bola na mestu primene tj. uboda.Obično prilikom posete zubaru pre popravke zuba dobijete lokalnu anesteziju (a ni ne znate koji anestetik je to tačno bio).

Pacijenti koji vole hijaluron su veoma radoznali, pa često zapitkujuu i žele da znaju više o preparatima koje dobijaju.

Lidokain blokira prenos nervnih impulsa sa periferije ka centralnom nervnom sistemu, tako da naš mozak ne može da registruje da nas nešto ustvari boli. Kao kada uključite mute dugme, pa nema nikakvog zvuka, samo što u ovom slučaju nema nikakvog bola.


Danas postoji veliki broj brendova i hijaluronskih filera koji u sebi već sadrže lidokain i to obično u dozi od 0,3% (a to je 0,03 mg lidokaina po 1 ml hijalurona).

Već pri ovako maloj koncentraciji počinje anestetički efekat tj. blokiranje bola koje traje do nekoliko sati. Poluživot lidokaina je 1,5-2 sata.

Da budemo precizni, lidokain u hijaluronskom fileru je ustvari po hemijskoj građi lidokain-hidrohlorid jer samo u takvoj formi može da se koristi i rastvara.

Prethodna generacija hijaluronskih filera je bila bez lidokaina, ali se zbog udobnosti pacijenta i smanjenja bola veliki broj proizvođača odlučio da bude u trendu i počeo da poizvodi filere sa lidokainom. A zatim je usledio domino efekat i nakon par godina gotovo svi fileri imaju u sebi lidokain.
Koncentracija od 0,03% je veoma niska ali deluje nakon nekoliko minuta i dejstvo traje do nekoliko sati. Ukoliko lekar pacijentu ubrizgava veću količina filera, treba da preračuna i ukupnu količinu ubrizganog lidokaina zbog mogućih neželjenih posledica.

Ono sto je važno da kažete lekaru je ukoliko ste alergični na lidokain, onda nikako ne smete da ubrigavate ove filere, ili ako imate bilo kakve bolesti srca.

Zatim, ukoliko ste trudni, ili ste dojilja takodje ne smete da ubrizgavate ove filere i morate svoje stanje napomenuti lekaru, jer lidokainski molekul prolazi kroz placentu, a ni hijaluronski fileri ne smeju da se ubrizgavaju ukoliko ste trudni ili dojite bebu.


18 views0 comments

Recent Posts

See All

Commentaires


 KONTAKT (PRVE VRSTE)

Hvala na interesu za temu o hijaluronskim filerima!
Pišite nam o čemu želite dodatno da čitate, pošaljite komentare i sugestije.

Danke für's Absenden!

Početna strana: Kontakt
bottom of page