top of page

HIJALURONSKI FILERI

Sve što ste oduvek želeli da znate o hijaluronskim filerima, a niste imali koga da pitate, niti gde da pročitate!
Ovde vas očekuje sve ono čega nema na drugim mestima i još malo filozofiranja na ovu temu.
U današnjem svetu brzog života, brze hrane i brze lepote, nije na odmet uzeti dnevno nekoliko minuta (a može i duže) za sebe, zastati, razmisliti, misliti, razmišljati ne samo o sebi nego i o drugim ljudima, o prirodi, o društvu, učiti o temama koje vas zanimaju, i sve ostalo što vam padne na pamet. 
A ukoliko ste jedna takva osoba, dobrodošli na ovaj blog!

Flower%20Beauty_edited.jpg
Početna strana: Willkommen
Početna strana: Blog2
  • Writer's pictureMara

Koliko dugo traju efekti ubrizganog filera?

Updated: Jun 6, 2020


U ovom postu pišemo o tome koliko dugo traju hijaluronski fileri, o tome kako se reklamiraju, a šta bude kasnije, i na kraju o tome kako da se izborite i dođete do što boljeg filera u vašem licu.

Kada pročitate tekst, biće vam jasno da pored svih trikova i reklama, put do dobrog filera jeste jedna vrsta borbe, a vaše oružje su informacije i znanje.Razgradnja hijaluronske kiseline je inače prirodan proces u ljudskom organizmu, gde postoje mnogi enzimi koji stvaraju i razgrađuju naš endogeni hijaluronan. Endogeni hijaluronan naše ćelije proizvode same i ima ga u izobilju svuda, u membranama ćelija i samim ćelijama, u vezivnom tkivu itd. i to u različitim formama, kao kratki, dugi i veoma dugački molekuli.

Zato naš organizam veoma dobro zna proces stvaranja i razgradnje hijalurona.


Fileri koje ste ugradili i ušpricali u lice se postepeno degraduju putem naših enzima (hijaluronidaza) i slobodnih radikala, i to je prozes biodegradacije.

A pitanje za koliko vremena će se razgraditi ubrizgani filer zavisi od toga kolika je koncentracija hijalurona u fileru i koliki je njegov stepen kroslinkovanja, kao i od individualnog stanja pacijenta.

Znači, koliko dugo će filer ostati zavisi od količine filera koje ste dobili i od njegovog kvaliteta, ali i od toga u kakvom ste zdravstvenom stanju vi sami.Da bismo bolje mogli da razumemo temu o tome koliko dugo traje filer, bitno je upoznati se sa osobinama filera kao što su

koncetracija hijaluronske kiseline, a zatim treba znati i stepen kroslinkovanja filera.

Ovo jeste malo hemije, ali se lako shvata na nivou intuicije, a i hemiju svi učimo još od sednom razreda, tako da...


Koncetracija hijaluronske kiseline u fileru je navedena na kutiji kao mg/ml (miligram hijaluronske kiseline sadržan po mililitru filera) ili je data u procentima (%).

Npr. filer koji ima 20 mg/ml hijaluronske kiseline je isto što i 2% hijaluronske kiseline.

Neki fileri imaju manju koncentraciji npr. 10 mg/ml ili 1% hijaluronske kiseline, neki mogu da imaju npr. 25 mg/ml tj. 2,5% hijaluronske kiseline itd.

Ali za većinu filera je standard otprilike 20 mg/ml tj. 2%, i na pakovanju ćete obično pročitati ovo.

Što je veća koncentracija, ima više hijalurona i ubrizgavate više hijalurona u lice.Druga stvar, na koju treba da se pazi jeste kroslinkovanje hijaluronske kiseline.

Sama reč kroslinkovanje znači međupovezivanje, i to dugih molekula hijalurona u ogromnu, složenu, veliku 3D (trodimenzionalnu) mrežu. Za ovo je zadužena specijalna supstanca tj. kroslinker.

Kao što nam intuicija nagoveštava, veći stepen kroslinkovanja daje (ogromne složene molekule) i duže trajanje filera u koži.


Kroslinkovanje je navedeno kao procenat, i može biti npr. od 1% do >20%.

Znači, kroslinkovani hijaluronan je u stvari procenat ili udeo kroslinkovanog hijalurona u fileru, dok je ostatak (a ostatak se dobija kada od 100% oduzmemo kroslinkovan %) ustvari slobodan (nekroslinkovan) hijaluronan.

Znači, što je veći procenat kroslikokovanja, filer dobija osobine gela i najvažnije od svega sporije se razgrađuje tj. usporava se njegova razgradnja u koži.

Fileri koji nisu kroslinkovani deluju kao tečnost, a što je veći % kroslinkovanja filera, filer poprima osobine gela.


Koncentracija filera i stepen kroslinkovanja stoje napisane na kutiji i na uputstvu za upotrebu, i sve što trebate da uradite jeste da pročitate šta piše na fileru.

Viša tj. veća koncentracija i stepen kroslinkovanja znači da rastvor hijalurona postaje sve gušći poput testa i prelazi u stanje gela, dok manja koncetracija hijalurona znači da rastvor više podseća na viskoznu tečnost ili bolje reći na med. Nekada je koncenracija hijalurona u filerima lošeg kvaliteta toliko mala, a oni deluju poput vode između prstiju.

Obratite pažnju na to, da li je vaš filer uopšte kroslinkovan, jer ako nije (bez obzira koliko mu je velika koncentracija) u koži neće trajati dugo, čak i ako vam lekar ubrizga velike količine.

Nakada se fileri reklamiraju kao kroslinkovani, ali je to npr. <1% ili <2%, što nije dovoljno za dugotrajni efekat. Pa u slučaju da ste ovo pročitali za vaš filer, nemojte da se razočarate ako ne bude trajao dugo.
Ključnu razliku u kvalitetu filera pravi metod proizvodnje, a to je način i stepen kroslinkovanja, pa se proizvođači utrkuju ko će tržistu da ponudi filer sa najboljim tj. optimalnim osobinama.

Velika potražnja je za filerom koji je postojan i koji u koži ostaje dovoljno dugo (da pacijent bude zadovoljan, ali ipak ne dovoljno dugo da zaboravi na svog lekara i novi remont), a koji ne uzrokuje mnogo neželjenih efekata (nus pojava).

Proizvođači na tržiste izbacuju različite koncetracije filera, od veoma niskih do veoma visokih, iznoseći različite tvrdnje o kvalitetu i trajanju filera u koži.

Nekada naravno i preteruju u tvrnjama, ali to je deo marketinga.

Svako tvrdi da ima najbolji i najdugotrajniji filer na celom svetu. A vi se možda zaletite na lepe reči i još ubedljiviju sliku iz fotošopa, pa vam posle par nedelja bude jako krivo i besni ste što ste bili tako lakoverni.
Bitno je znati, da je vek trajanja tj. biodegradacije hijaluronske kiseline ubrizgane u naš organisam oko jedan do dva dana. Da, dobro ste procitali!

Sam po sebi molekul hijaluronske kiseline traje oko dan do dva dana, jer ga odmah napadaju i razgrađuju naši enzimi hijaluronidaze i slobodni radikali, i to veoma brzo i veoma efikasno.

Međutim, biotehnološki izmenjen molekul hijalurona iz filera, koji je veoma dugačak i kroslinkovan menja ovu stvar. Enzimi i slobodni radikali ne mogu baš tako lako da priđu velikom složenom molekulu (te on postaje teže dostupan) i sledi usporena razgradnja.

U međuvremenu telo inkapsulira implant (tj. ubrizgani filer) i on onda može da ostane mesecima.


Koliko onda traje filer u licu?


Filer može da traje od nekoliko nedelja do nekoliko meseci i ovaj podatak je zvanično naveden od strane proizvođača. Pre nego što uopšte izađe na tržište i pre nego što dobije CE oznaku, filer mora da prođe kliničko testiranje. Zilj testiranja je da se proveri efikasnost i trajanje filera, ali i neželjeni efekti kod ljudi tj. bezbednost filera. Sve ove informacije su napisane u uputstvu za upotrebu (kao što je to slučaj i sa bilo kojim lekom ili nekom medicinskom spravom), a i vaš lekar će vam reći šta možete da očekujete.

Svaki čovek je poseban i specifičan i može doći do odstupanja, tako da filer u vašem licu može da traje ili znatno duže ili znatno kraće od datog proseka. Zato je ova informacija više okvirna, i nije toliko precizna.

Znači, svaki filer u licu se sa vremenom razgrađuje, neki sporije, neki brže, tako da se efekat peglanja bora i dodavanja volumena licu sa početka tretmana postepeno gubi. Ovo se najbolje vidi na ubrizganim i uvećanim usnama. Posle nekoliko nedelja ili par meseci, usne su kao i na početku tretmana.

Na kraju da dodamo da svaki proizvođac i brend stalno iznova testira svoje proizvode i prate njihov učinak i nakon izlaska na tržište. To se zove praćenje životnog ciklusa proizvoda, pa se novi podaci i statistike često menjaju i adaptiraju.

Koliko će vaš filer trajati zavisi od svake osobe ponaosob, životnih faktora i načina života, stanja organizma, uzimanja lekova itd. a zavisi i od kvaliteta filera.


46 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


 KONTAKT (PRVE VRSTE)

Hvala na interesu za temu o hijaluronskim filerima!
Pišite nam o čemu želite dodatno da čitate, pošaljite komentare i sugestije.

Danke für's Absenden!

Početna strana: Kontakt
bottom of page