top of page

HIJALURONSKI FILERI

Sve što ste oduvek želeli da znate o hijaluronskim filerima, a niste imali koga da pitate, niti gde da pročitate!
Ovde vas očekuje sve ono čega nema na drugim mestima i još malo filozofiranja na ovu temu.
U današnjem svetu brzog života, brze hrane i brze lepote, nije na odmet uzeti dnevno nekoliko minuta (a može i duže) za sebe, zastati, razmisliti, misliti, razmišljati ne samo o sebi nego i o drugim ljudima, o prirodi, o društvu, učiti o temama koje vas zanimaju, i sve ostalo što vam padne na pamet. 
A ukoliko ste jedna takva osoba, dobrodošli na ovaj blog!

Flower%20Beauty_edited.jpg
Početna strana: Willkommen
Početna strana: Blog2
  • Writer's pictureMara

Godišnja količina ubrizganog filera – Šta je tu bitno?Dobrodošli!


Za korisnike filera koji idu na redovne tretmane ubrizgavanja, bitno je

da vode računa o totalnoj količini ubrizganog filera na godišnjem nivou tj. o limitu.

Bez obzira sa li idete jednom ili dvaput godišnje, ili možda mnogo češće, ovo je jedan značajan aspekt o kome treba voditi računa.

U ovom postu ćete pročitati zašto je bitno da pazite na limit i o čemu još da povedete računa.


Fileri su ultra popularni, svuda su oko nas. Tretmani filerima su postali gotovo rutinki.

Korisnici ih ubrizgavaju po privatnim ordinacijama, salonima itd. i skoro po pravilu ne postoji lekarski karton koji nose sa sobom ukoliko promene lekara, ordinaciju ili salon.

Iako su fileri široko rasprostranjeni, regulativa i administracija nisu jača strana u ovoj oblasti.

Tako da ostaje na vama da brinete o nekim aspektima svog tretmana.Koliko hijalurona godišnje ubrizgate u svoje lice?

Da li uopšte znate?


Jeste….mnogi ne žele da se suoče sa ovom činjenicom jer onda imaju ispred sebe crno na belo koliko su ustvari potrošili para na to.

Ali ovo je bitno znati iz zdravstvenih razloga.

Naime, fileri tj. ubrizgani hijaluronan pre nego što dođe do ljudske upotrebe testira se na životinjama i prolazi različite vrste eksperimenata i studija, između ostalog kako bi se utvrdila dozvoljena gornja granica upotrebe bez štetnih dejstava.

Da bi se došlo do ovih podataka životinjama se ubrizgava određena različita količina/zapremina filera i onda se prati njihovo zdravstveno stanje. Na osnovu ishoda takvih eksperimenata proizvođač daje preporuku o ubrizgavanju količine hijalurona po jedinici bio mase na godišnjem nivou.Šta to konkretno znači?

Pa to znači da za svaki filer postoji limit (ograničenje) tj. gornja granica ubrizgavanja filera.

I to zavisi od vaše težine i od eksperimentalnih podataka za filer koji koristite.

Ovo ograničenje je inače navedeno u uputstvu za upotrebu i to za filere odobrene od strane FDA-a za US tržište (SAD tržište).

Za EU - zavisi od zemlje iz koje je proizvođač filera, ali da bi izašli na tržište ( tj. dobili validnu CE oznaku) proizvođači filera isto moraju da poseduju i nadležnom telu proslede ove podatke, samo što zavisi od brenda da li je i ekplicitno napisano u uputstvu.

Dakle...u uputstvu za upotrebu filera piše npr. na osnovu prekliničkih studija i toksikološke analize rizika za pacijenta važi ograničenje do 20 ml (20 cc) hijaluronskog filera po 60 kg težine na godišnjem nivou. Opasnost od ubrizgavanja većih količina nije ispitana i/ili nije dokazana.


U ovakvom slučaju je stvar jasna i za taj brend (za taj hijaluronski filer) je godišnje ograničenje 20 ml (za osobe od 60 kg). Ukoliko ste mršaviji ili deblji možete da preračunate limit filera za svoju težinu.


Kako se određuje ovaj limit?

Eksperimentalo, na osnovu podataka iz urađenih studija. Za svaki filer postavljena granica može da znači ili na nisu uradili ispitivanja sa većom količinom filera ili da su granicu postavili tamo gde je još uvek bezbedno.


Na korisniku ostaje da pored svog lekara bude uključen i bude upućen (ne samo u finansije i cene oko filera) već i neke medicinske aspekte kao što je godišnji limit ubrizganog hijalurona.

91 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


 KONTAKT (PRVE VRSTE)

Hvala na interesu za temu o hijaluronskim filerima!
Pišite nam o čemu želite dodatno da čitate, pošaljite komentare i sugestije.

Danke für's Absenden!

Početna strana: Kontakt
bottom of page